Szukaj na tym blogu

środa, 21 maja 2014

ABC aranżacji kuchni

Kuchnia to serce domu. Spędzamy w niej sporo czasu, nie tylko w trakcie przyrządzania i spożywania posiłków, ale też  jest to miejsce przyjacielskich pogawędek. Dobrze projekt kuchni odwzajemnia się wygodą i estetyką. Właściwie zaplanowany rozkład sprzętu, a także lokalizacja blatów roboczych oszczędzi nam zbędnych kroków. Prawidłowo zaaranżowana kuchnia, nawet dla osób niezbyt lubiących gotować sprawi, że stanie się ono przyjemnością.

Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię

Wystarczy trzymać się zasad ergonomii, oto kilka wytycznych.
  • Trójkąt roboczy
Najczęściej czynności kuchenne zaczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Potem myjemy go w zlewozmywaku i obrabiamy na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozstawienie urządzeń kuchennych powinno się zaplanować posługując się zasadą  trójkąta roboczego.
Zasada ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych musi się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy nimi muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.

kuchnie lublin
Meble kuchenne Lublin
  • Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zmniejszyć czas potrzebny na przygotowanie posiłków.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref:
  • strefa zapasów
  •  przechowywania
  • przygotowywania posiłków
  • zmywania
  • gotowania i pieczenia.

 Nieopodal  wejścia powinna się również znaleźć szafka stanowiąca miejsce do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak. W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.

Blaty robocze

Blaty kuchenne powinny oddzielać od siebie urządzenia. Blat pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem zdecydowanie ułatwi gotowanie. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron kuchenki daje możliwość sprawnego przyrządzania posiłków.  Główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm.

Projektant wnętrz Lublin - Vena Urszula Tomaszewska

Warto przeczytać:
Kuchnia dla tych, którzy nie lubią sprzątać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Profesjonalna wiedza opiera się również na słuchaniu wypowiedzi innych. Będę wdzięczna za Państwa opinie.
Z góry dziękuję Urszula Tomaszewska