Podłoga w kuchni. Meble kuchenne Lublin
Podłoga w kuchni- aranżacje wnętrz Lublin
Podłoga w kuchni to temat warty gruntownego rozważenia, bowiem w tym
pomieszczeniu szczególnie jest ona narażona na uszkodzenia. Woda,
tłuszcze, a czasami spadające przedmioty – to wszystko może się na niej
znaleźć.
W kuchni można wykorzystać każdy rodzaj materiałów stosowanych na
podłogi oprócz wykładzin dywanowych. Delikatniejszy materiał wymaga
jednak częstej renowacji. Przy wyborze materiału powinniśmy przede
wszystkim wziąć pod uwagę nasz styl bycia. Jeśli gotowanie nasze to
przede wszystkim herbata i jajecznica, to każda podłoga będzie służyła
przez wiele lat. W kuchni, w której przygotowuje się posiłki dla wielu
osób, piecze ciasta, robi przetwory, pokrycie podłogowe musi być
szczególnie trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Dobrze jest, gdy w
części jadalnej podłoże jest ciepłe, np. drewniane. Pod uwagę
powinniśmy wziąć także sposób chodzenia po domu, czy są to kapcie, czy
wolimy chodzić boso.
Terakota
Bezsprzecznie najwygodniejszym materiałem na podłogę w kuchni jest
terakota. Łatwa w utrzymaniu, niedroga, lecz zimna i twarda. Upuszczone
przedmioty właściwie nie mają szans, aby się nie stłuc. Atutem jest
odporność na wycieranie. Zwróćmy też uwagę na śliskość pokrycia –
polerowane gresy w tym pomieszczeniu zagrażają bezpieczeństwu.
Panele
Warunkiem ich niezniszczalności jest wybór odpowiedniej klasy
ścieralności oraz bardzo staranne ułożenie, zgodne z technologią.
Posłuży nam ona wiele lat, gdy dokładnie pokryjemy parkiet warstwą
lakieru, a panele podłogowe szczelne skleimy. Warstwa wierzchnia paneli
to laminat lub papier z nadrukowanym wzorem wzmocniony warstwą żywicy
melaminowej. Żywica chroni laminat przed działaniem wody i zabezpiecza
przed ścieraniem. Część spodnia wykonana jest najczęściej z melaminy,
która zabezpiecza panele przed wilgocią. Panele laminowane mają różne
klasy ścieralności. Niebezpieczeństwo zniszczenia podłogi wykonanej z
drewna lub paneli grozi głównie w przypadku zalania na skutek awarii
instalacji wodno-kanalizacyjnej. Trwałe zawilgocenie prowadzi do
wypaczenia podłogi, łuszczenia lakieru. Aranżując taką podłogę należy
jednak zabezpieczyć miejsca najczęściej używane, np. przy zlewozmywaku i
kuchence. Może to być wstawka z płytek ceramicznych lub dywanik z
wykładziny, który będzie można łatwo wyprać.
Wykładzina PCV
We wnętrzach, które zamieszkujemy tymczasowo, sensownym rozwiązaniem
jest wykładzina PCV, którą, jeżeli nie wymaga klejenia, możemy przy
wyprowadzce zabrać ze sobą i wykorzystać chociażby w piwnicy. Dobrze,
gdy jest ona gruba i elastyczna. Na takiej mniej męczą się nogi.
Całkowita wodoszczelność wykładziny zapobiega też zalaniu w razie
drobniejszej awarii. Na gładkiej, jednolitej powierzchni łatwiej
utrzymać czystość. Minusem ich jest mała odporność na wysoką
temperaturę.
Korek
Mało popularnym, lecz dobrym materiałem na podłogę w kuchni są powlekane
płyty korkowe. Materiał ten, aby służył nam długo wymaga bardzo
starannego przygotowania podłoża. Do wnętrz kuchennych nadają się
jedynie płytki i panele korkowe zabezpieczone powłoką winylową (PCV).
Posiadają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie. Mają
także wysoką zdolność tłumienia dźwięków. Upadek talerza czy szklanki na
miękkie podłoże niekoniecznie musi się skończyć ich rozbiciem. Korek
taki jest trudnopalny.
Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Tematy związane z naszą firmą:
Kuchnie Lublin Vena
Projekty wnętrz Lublin Vena Urszula Tomaszewska
Projekty wnętrz Lublin
Meble kuchenne Lublin
Projektant wnętrz Lublin
Projektowanie wnętrz
Meble kuchenne Vena
Meble kuchenne Vena w Domixie
Kuchnie Lublin
Vena w Domixie opinie