Co na podłogę w kuchni? Meble kuchenne Lublin
Meble kuchenne Lublin
Co na podłogę w kuchni ?
Wykonując projekt kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę na temat materiałów stosowanych na podłogi. W tym wnętrzu wyjątkowo jest ona narażona na uszkodzenia. Tłuszcze, woda, a niekiedy spadające rzeczy - wszystko może znaleźć się na podłodze.W związku z tym zastosowany materiał powinien być odporny na zaplamienia i łatwy w utrzymaniu. Przy jego wyborze powinniśmy pod uwagę wziąć nasz styl bycia. Tam, gdzie gotujemy głównie herbatę i jajecznicę, każda podłoga będzie służyła przez wiele lat. W kuchni, w której dużo się gotuje i piecze, robi przetwory, pokrycie podłogowe musi być szczególnie łatwe do utrzymania w czystości i trwałe. Nie bez znaczenia także jest w czym chodzimy po domu. Inną podłogę zastosujemy, gdy boso drepczemy po kuchni, a inną, gdy w kapciach. Ważne jest, by nogi w kuchni nam nie marzły. Powinna to być powierzchnia odporna i łatwa do zmywania. Dobrze, gdy jest antypoślizgowa. Świetnie się prezentuje, gdy harmonizuje z wnętrzem. Podłoga z tego samego materiału optycznie powiększy przestrzeń.
Terakota
W kuchni najlepiej się sprawdzają płytki ceramiczne. Są twarde, odporne na plamy oraz wilgoć. Można je łatwo wyczyścić, nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Terakota ma jednak i minusy. Jest zimna, a upuszczone na nią przedmioty mają nieduże szanse, by się nie stłuc. Chłód zniwelować można poprzez zastosowanie ogrzewania podłogowego. Zastosowanie dużych formatów terakoty pozwala uniknąć wielu łatwo brudzących się fug. Dobrym rozwiązaniem jest położenie płytek rektyfikowanych, ciętych, bez fazy na krawędzi. Ich bezfugowe ułożenie tworzy jednolitą powierzchnię podłogi. Gres polerowany, tak efektownie wyglądający w kuchni, ma niestety wiele wad. Należy wnikliwie rozważyć jego zastosowanie. Gres polerowany jest śliski, zwłaszcza gdy znajdzie się na nim woda. To bardzo niebezpieczne w kuchni, bowiem nierzadko zdarzy nam się coś rozlać. Poza tym nie jest odporny na zaplamienie. Powinien być zaimpregnowany natychmiast po położeniu. Niektórzy producenci zabezpieczają go już w trakcie produkcji. Kupując gres polerowany warto o to spytać sprzedawcę.
Kamień
Kamień jest świetnym materiałem do zastosowania w kuchni. Taka posadzka jest wyjątkowo trwała. Ze względu na jego ciężar nie zaleca się go do stosowania w pomieszczeniach na wyższych kondygnacjach. Wybierając kamień warto zwrócić uwagę na jego plamistość, bowiem na niektórych pozostają niemożliwe do usunięcia plamy. Polerowanie kamienia do kuchni nie jest wskazane ze względu na śliskość.Drewno
Wbrew obawom w kuchni świetnie zdaje egzamin podłoga drewniana. Nie wszystkie gatunki drewna nadają się do zastosowania w kuchni. Świetnie w niej egzamin zdają bardzo twarde i odporne na wilgoć egzotyczne gatunki drewna. Z krajowych świetnie się sprawdzają dąb i buk. Wybierając drewnianą podłogę do kuchni, należy zadbać o to, aby było to drewno niepodatne na wilgoć. Warto też wziąć pod wzgląd intensywność ruchu we wnętrzu. Niektóre kuchnie są miejscem spotkań rodzinnych i tam należy zastosować podłogę o większej twardości drewna.
Panele
Doskonale w tym wnętrzu sprawdzają się wielowarstwowe panele drewniane. Nie pracują tak mocno jak drewno, tym samym mniej jest taka podłoga narażone są na rozsychanie i wybrzuszenie. Atutem jest to, że można je odnawiać i impregnować.
Dużo gorzej nadają się laminowane imitacje drewna. Nie można ich poddać renowacji. Minusem paneli jest ich odgłos stukania, gdy się po nich chodzi. Decydując się na panele wybierajmy takie, które mają zabezpieczoną górną warstwę i są odporne na wilgoć. Zakup odpowiedniej klasy ścieralności oraz bardzo staranne ułożenie, zgodne z technologią, są gwarancją ich niezniszczalności. Prawidłowa konserwacja pozwoli cieszyć się piękną i ciepłą podłogą. Planując panele można przewidywać położenie terkoty w najbardziej newralgicznych miejscach, czyli koło kuchenki i zlewozmywaka. Dekoracyjnie zaprojektowana wstawka z płytek ceramicznych może stanowić prawdziwą ozdobę wnętrza.
Wykładzina PCV
We wnętrzach, które zamieszkujemy chwilowo, świetnym rozwiązaniem jest wykładzina PCV. Nie wymaga klejenia, możemy przy wyprowadzce zabrać ją ze sobą i wykorzystać chociażby w piwnicy. Dobrze, gdy jest elastyczna i gruba. Na takiej mniej męczą się nogi. Całkowita wodoszczelność wykładziny zapobiega też zalaniu w razie drobniejszej awarii. Na jednolitej, gładkiej powierzchni łatwiej utrzymać czystość. Minusem ich jest mała odporność na wysoką temperaturę.
Korek
Mniej popularnym, lecz dobrym materiałem na podłogę w kuchni są powlekane płyty korkowe. Materiał ten, aby służył nam przez wiele lat, wymaga bardzo starannego przygotowania podłoża. Do wnętrz kuchni nadają się wyłącznie płytki i panele korkowe zabezpieczone powłoką winylową. Posiadają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie. Mają także wysoką zdolność tłumienia dźwięków. Upadek szklanki czy talerza na miękkie podłoże niekoniecznie musi się skończyć ich rozbiciem. Korek taki jest trudnopalny. Odpowiednia pielęgnacja i dbanie o posadzkę zapewni nam piękną podłogę przez wiele lat.
Kilka rad
Klepka i inne materiały drewnopochodne nieznacznie zmieniają swój wymiar, bowiem chłoną lub tracą wilgoć. Przed ułożeniem ich na podłodze powinno się je wysezonować je w mieszkaniu chociaż przez dwa tygodnie. Najlepiej układać klepkę w okresie sezonu grzewczego. Wszystkie materiały podłogowe mają swój kierunek ułożenia. Podłogę najczęściej oglądamy patrząc w stronę okna, a nie odwrotnie. Należy o tym pamiętać wybierając wzór i decydując w jakim kierunku ma być on ułożony.
Pamiętajmy o zachowaniu kolejności prac. Jeśli w kuchni planowana jest drewniana podłoga to montujemy ją dopiero po ułożeniu glazury, aby cementowe odpady nie porysowały paneli.
Terakota, chociaż łatwa w utrzymaniu czystości nie będzie odpowiadała osobom lubiącym chodzić na bosaka. Warto w takich sytuacjach rozważyć zamontowanie ogrzewania podłogowego.
Warto położyć podłogę z lekkim nachyleniem od ściany w kierunku środka kuchni. Taki sposób ułożenia pozwoli zauważyć wodę, która na skutek awarii pojawi się pod meblami kuchennymi.
Różne rozwiązania tego tematu można zobaczyć na www.kuchnie-vena.pl
Projektant Urszula Tomaszewska –„Vena”Aranżacje Wnętrz Lublin