Kuchnia otwarta

Coraz częściej aranżujemy salon i kuchnię jako jednoprzestrzenne.
Aranżacja wnętrz, których kuchnia połączona jest z salonem nie jest zadaniem łatwym.
Należy je projektować z bardzo dużą uwagą. Nie tylko kolor, ale i forma mają być ponadczasowe. Nie możemy pozwolić sobie na zastosowanie "hitów sezonu", które są z reguły bardzo ekstrawaganckie i szybko potrafią nas znudzić.

Kuchnia otwarta czy zamknięta?


Postawione na początku pytanie nastręcza bardzo wiele wątpliwości. Każdy z wariantów ma plusy i minusy. Decydującym czynnikiem o wybraniu którejś opcji jest metraż. Istotną rolę w podjęciu decyzji odgrywa również charakter i zwyczaje domowników. Na rozstrzygniecie powinny mieć wpływ również upodobania kulinarne.

Otwarte kuchnie mają wiele zalet. Podstawową jest przestrzeń i wygoda użytkowania. Wnętrza jednoprzestrzenne są dużo lepiej doświetlone. Za połączeniem kuchni z salonem przemawia mała powierzchnia pomieszczeń. W sytuacji, gdy posiadamy maleńką kuchnię i niewielki salon wyburzenie ściany pomiędzy tymi pomieszczeniami pozwala uzyskać przestrzenne wnętrze.Zabieg ten sprawia, że niewielkie kuchnie pomimo nie zwiększenia ich metrażu sprawiają wrażenie przestronnych. Brak ścianki działowej zwiększa ustawność pomieszczeń. To doskonałe rozwiązanie dla właścicieli ciemnych kuchni pozbawionych okna, które w polskim budownictwie czasami się spotyka. Przy otwartych wnętrzach dużo łatwiej jest umieścić stół z krzesłami. Czasami to jedyna szansa na wygospodarowanie jadalni. Otwarta kuchnia jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących wspólne przygotowanie posiłków. Pozwala na całkowitą integrację z osobami towarzyszącymi w salonie.

Rozwiązanie dla porządnych

Wybierając otwartą kuchnię musimy bardziej rygorystycznie przestrzegać w niej porządku. Jest to niedobre rozwiązanie dla bałaganiarzy, bowiem nie da się ukryć nieporządku za zamkniętymi drzwiami. Musimy być bardzo systematyczni utrzymywaniu czystości. Każdy będzie miał "wgląd" do naszej kuchni. Nie wybierajmy otwartej kuchni, jeżeli gotujemy potrawy mocno aromatyczne na przykład bigos lub preferujemy kuchnię chińską. We wnętrzu jednoprzestrzennym zapachy będą się długo utrzymywały w całym pomieszczeniu. Można je wprawdzie częściowo zneutralizować przez zastosowanie odpowiedniego pochłaniacza, ale i tak całkowicie ich nie zniwelujemy. W otwartej kuchni ważne jest zastosowanie okapu, zarówno wydajnego, jak i cichego. Podczas gotowania ulatnia się nie tylko zapach, lecz i duże ilości lotnych substancji, które osiadają także na kanapach w salonie.

W jednoprzestrzennym wnętrzu narażeni jesteśmy na hałasy dochodzące z kuchni. W oglądaniu telewizji przeszkadzać nam może odgłos miksera lub zmywarki. Dużo trudniej jest zaprojektować otwartą kuchnię. Styl kuchni i salonu muszą ze sobą korespondować, co nie zawsze jest łatwe do aranżacji.

Argumentów przemawiających za zamkniętą kuchnią jest sporo. Kuchnia taka nie wymaga aż takiej dbałości o porządek jak otwarta. Nikogo nie będą raziły niezmyte naczynia ani bałagan często towarzyszący podczas przyrządzania posiłków. Ważną zaletą jest nierozprzestrzenianie się zapachów i oparów na pozostałe pomieszczenia. Doskonale wiemy jak trudne są do usunięcia tłuste opary osiadające na meblach. W zamkniętych kuchniach domownikom nie przeszkadzają hałasy, których przecież nie brakuje przy przyrządzaniu posiłków.

Podstawowym minusem osobnej kuchni jest mniejsza przestronność. Wnętrza, a szczególnie te małe mogą przytłaczać ciasnotą. Są mniej ustawne, często trudno wygospodarować w nich kącik na stół. Ograniczeni ścianami nie możemy sobie podkraść troszeczkę powierzchni z salonu. Osoba przygotowująca posiłki może się czuć trochę osamotniona. Zmuszona jest zająć się gotowaniem podczas, gdy reszta bawi się w salonie.

Gustowny minimalizm

Salony zintegrowane z kuchnią dużo lepiej się prezentują, gdy urządzone są w minimalistycznym stylu. To salon powinien być dopasowany do wystroju kuchni, a nie na odwrót. Względy praktyczne wpływają na to, że kuchnia z reguły pozbawiona jest ozdób. Źle prezentowałaby się z bogato udekorowanym salonem. O atrakcyjności projektu świadczy kolor, oświetlenie, stylistyka mebli oraz niekonwencjonalność rozwiązań ścianek i sufitów podwieszanych. Przy otwartych wnętrzach stosuje się również luksfery.

Indywidualny charakter kuchni i salonu możemy podkreślić poprzez delikatne przegrodzenie barkiem lub stołem. Barek dużo lepiej zdaje egzamin przy dorosłych. W przypadku rodziny posiadającej małe dzieci w miejscu barku świetnie sprawdza się stół z krzesłami. Można przy nim wygodnie i bezpiecznie zjeść posiłek z pociechami.

Wzornictwo podkreślone ścianami i podłogą

Pośrednim rozwiązaniem jest aranżacja częściowo otwartej kuchni. Jest to bezpieczne wyjście dla osób, które obawiają się ją w pełni odsłonić na pokój. Pozostawiając kawałek ściany pomyślmy o interesującym kształcie. Nie musi to być tylko wycięty mur. Popuśćmy wodze fantazji i stwórzmy wyjątkową przegrodę. Może być to forma schodków, prostokąta lub koła. Za każdym razem uzyskamy inny efekt.

Aby zaakcentować jadalnię warto zastanowić się nad ciekawie zaaranżowaną podłogą. W części jadalnej nie jest ona narażona na wilgoć. Podkreśli przytulność i zda egzamin drewniane podłoże. Połączenie terakoty z panelami wykreślić można w różnych ciekawych formach. Także podwieszany sufit powinien być wyjątkowy.

Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto podsumować dobre i złe strony każdego wariantu.

Kuchnie Lublin Vena
Projekty wnętrz Lublin Vena Urszula Tomaszewska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łazienka w stylu wiejskim

Szafa powinna stanowić ozdobę wnętrza