Kuchenka wolnostojaca czy pod zabudowę?


Przed montażem mebli kuchennych powinniśmy wszystko dokładnie zaplanować, aby zgodnie z projektem wykonać przyłącza hydrauliczne, gazowe i elektryczne. Musimy już na wstępie zadecydować o wielu sprawach.

Do urządzeń należy bowiem doprowadzić instalacje zasilające. Trzeba zatem tak rozplanować gniazdka i kable elektryczne, aby podłączenia nie były widoczne. Do kuchni wyspowych (czyli takich, w których kuchenka umieszczona jest na środku pomieszczenia) należy doprowadzić instalacje w podłodze. Kuchenki te dzielimy na dwie podstawowe grupy.

Kuchenki wolnostojace



  
Jak sama nazwa mówi są niezależne, nie wymagające dodatkowych szafek pod zabudowę. Wykonane z blachy inox lub emaliowane. Występują w rozmiarach o szerokości 50 lub 60 cm. Wyposażone są w płytę gazową lub elektryczną, w tym ceramiczną oraz piekarnik elektryczny. Atutem jest cena. Minusem to, że okruchy i brud wpadają w szczeliny wokół urządzenia.

Kuchenki do zabudowy

 


To obecnie bardziej popularna grupa. Różnią się od kuchni wolnostojących przede wszystkim sposobem i miejscem montażu. Do tego typu urządzeń potrzebna jest szafka, w którą należy wstawić piekarnik oraz blat, w którym montuje się płytę grzejną. W takich kuchenkach piekarnik nie musi znajdować się pod płytą gazową. Wygodne i bardzo bezpieczne jest umieszczenie piekarnika na wysokości blatów, choć nie każda kuchenka daje się rozdzielić. Warunkiem są niezależne panele sterowania. Każdy piekarnik przeznaczony do zabudowy jest wyposażony w chłodzenie obudowy, którego zadaniem jest ochrona mebli przed nadmiernym nagrzaniem. Plusem takiej kuchenki jest także łatwość utrzymania jej w czystości.

Gazowa czy elektryczna?


Ceny kuchenek gazowych i elektrycznych są porównywalne. Jednak biorąc pod uwagę ceny gazu i energii elektrycznej dużo taniej gotuje się na kuchence gazowej. Z tego powodu najczęściej się stosuje płyty gazowe. Decydując się na taką opcję musimy spełnić pewne wymagania. Minimalna odległość płyty gazowej od okna musi wynosić 50 cm . Warunek ten podyktowany jest ryzykiem zdmuchnięcia płomienia jeśli znajduje się ona zbyt blisko okna. Wnętrze, w którym ma być zamontowana kuchenka gazowa, musi posiadać co najmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej. Przy wyborze płyty gazowej warto zwrócić szczególna uwagę na układ palników. Kuchnia pod zabudowę jest sporo mniejsza od wolnostojącej.


Pomimo 60 cm szafki przy złym rozstawie palników mogą się nam nie mieścić na niej naraz większe garnki. Kuchenki te maja trzy rodzaje powierzchni podpalnikowych. Najbardziej popularna z nich jest stal nierdzewna inaczej zwana inoxem. Wymaga zastosowania specjalnych środków by lśniła czystością. Kolejna jest wykonana z lakierowanej blachy. Dużym zainteresowaniem ze względu na prostą stylistykę cieszy się szkło. Ten trzeci materiał nie nadaje się dla osób, którym często zdarza się, że coś wykipi. Płyta ta jest płaska. Wylana na nią zupa może się rozlać po całym blacie.

Kuchenki elektryczne także mają także swoich zwolenników. Niekiedy są jedynym rozwiązaniem pozbawionych dostępu do sieci gazowej. Uważane są one za bezpieczniejsze niż gazowe. Często decydują się na nie właściciele wnętrz jednoprzestrzennych. Zastosowanie prądu jest czystszym rozwiązaniem, bowiem gaz posiada lotne substancje osądzające się na meblach. W kuchni z wyspą montaż płyty elektrycznej jest dużo mniej kłopotliwy. Nie wymaga skomplikowanego doprowadzania instalacji gazowej. Elektryczne płyty dzielą się na trzy podgrupy. Tradycyjna z płytami grzejnymi jest niezbyt oszczędna w poborze prądu. Drugi rodzaj stanowi ceramiczna powierzchnia z umieszczonymi od spodu polami grzejnymi.

Najdroższa, ale i najbardziej energooszczędna jest płyta indukcyjna. Decydując się
na nią warto wiedzieć, że wymaga ona zakupu specjalnych garnków. Jej plusem jest nienagrzewanie się pól grzejnych. Energia przekazywana jest bezpośrednio do naczynia, co daje spore oszczędności w rachunkach za prąd. Ma ona również swoich przeciwników. Nie zalecana jest dla kobiet w ciąży i osób z rozrusznikami serca.

Nowocześniejsze kuchenki elektryczne potrafią powtórnie wykorzystywać raz wytworzone ciepło.
W większości, niezależnie od typu kuchenki, decydujemy się na wybór elektrycznego piekarnika. Mogą one się znacznie różnić się między sobą pod względem wyposażenia i liczby dostępnych funkcji. Przy wyborze piekarnika warto nie ulegać zaślepiającej fascynacji ilością opcji i zdecydować się na takie, z których faktycznie będziemy korzystać.

 Zapraszamy do odwiedzenie naszej strony www.kuchnie-vena.pl
Aranżacje wnętrz Lublin „Vena”- projektant wnętrz Urszula Tomaszewska
Meble kuchenne Lublin

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łazienka w stylu wiejskim

Szafa powinna stanowić ozdobę wnętrza