Zbyt mała kuchnia
Zbyt mała kuchnia to problem sporej grupy
społeczeństwa. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia. Także niewielką
kuchnię można urządzić ergonomicznie i efektownie. Planując aranżację
takiej kuchni powinniśmy wiedzieć o kilku zasadach, które pozwolą
uniknąć poważnych błędów.
Nie
starajmy się jej zagospodarować poprzez zabudowanie meblami od podłogi
po sufit, bowiem nasze wnętrze będzie sprawiać wrażenie ciaśniejszego,
niż jest w rzeczywistości. Taka zabudowa sprawia przytłaczające
wrażenie. Dodatkowo wspinanie się do szafek umieszczonych pod sufitem
jest niezbyt bezpiecznym rozwiązaniem.
W niewielkich pomieszczeniach warto stosować szafki przeszklone, sprawiają one wrażenie lekkości optycznej. Mleczna szyba znajdująca się na wysokości oczu daje poczucie przestrzeni i głębi. W ciasnych kuchniach efektownie prezentują się podświetlane szafki.
Małe wnętrza dużo lepiej prezentują się w jasnych kolorach. Doskonale wyglądają w nich szafki z frontami w połysku, odbijają one światło dając iluzję przestronności.
Dodatkową pakowność możemy uzyskać poprzez umieszczenie pomiędzy blatem, a szafkami górnymi płytkich szufladek lub półek na przyprawy.
Sztuką jest tak urządzić kuchnię, aby miejsce w niej było wykorzystane w całości, bez ślepych zaułków i niedostępnych kątów. Nowoczesna technika ułatwia nam to zadanie. Przestrzeń w kuchni możemy lepiej wykorzystać stosując w niej dodatkowo odpowiednio wyposażenie szafek typu carga, szuflady itp. Dzięki temu wszystko, co niezbędne będzie "pod ręką", a w dodatku lekko się wysuwa i podjeżdża.
Do lamusa odchodzą tradycyjne chlebaki, na które zawsze brakowało miejsca na blatach.
Obecnie do przechowywania pieczywa przewidziane są odpowiednie pojemniki przechowywane w szufladach. Dużo czynności można wykonać na wyspecjalizowanym ruchomym sprzęcie, wysuwanym z szufladą. Na rynku spotkać można wyjeżdżające z szufladą: krajalnice, tostery, wagi. Są to niestety dość drogie sprzęty.
Szafki na kółkach przypominające trochę wózki stewardes są bardzo przydatne, jako pomocnik podczas przygotowywania posiłków. Niższe od dolnej zabudowy z powodzeniem mogą być wsuwane pod wspólny blat w miejscu kaloryfera. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać niezagospodarowaną lukę pod oknem, nie ograniczając dostarczanego ciepła.
Czasami wyjściem jest też zwiększenie głębokości blatu. Dzięki pogłębieniu dolnych szafek możemy przechowywać w nich więcej przedmiotów, a funkcjonalne, wysuwane półki i szuflady umożliwiają maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Dodane centymetry to również miejsce na przeprowadzenie rur hydraulicznych w odpowiednie miejsce.
Mała kuchnia wymaga bardzo wnikliwego przeanalizowania wszystkich za i przeciw.
Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Zapraszam do zobaczenia moich aranżacji www.kuchnie-vena.pl
Kuchnie Lublin
Aranżacje wnętrz Lublin
W niewielkich pomieszczeniach warto stosować szafki przeszklone, sprawiają one wrażenie lekkości optycznej. Mleczna szyba znajdująca się na wysokości oczu daje poczucie przestrzeni i głębi. W ciasnych kuchniach efektownie prezentują się podświetlane szafki.
Małe wnętrza dużo lepiej prezentują się w jasnych kolorach. Doskonale wyglądają w nich szafki z frontami w połysku, odbijają one światło dając iluzję przestronności.
Dodatkową pakowność możemy uzyskać poprzez umieszczenie pomiędzy blatem, a szafkami górnymi płytkich szufladek lub półek na przyprawy.
Sztuką jest tak urządzić kuchnię, aby miejsce w niej było wykorzystane w całości, bez ślepych zaułków i niedostępnych kątów. Nowoczesna technika ułatwia nam to zadanie. Przestrzeń w kuchni możemy lepiej wykorzystać stosując w niej dodatkowo odpowiednio wyposażenie szafek typu carga, szuflady itp. Dzięki temu wszystko, co niezbędne będzie "pod ręką", a w dodatku lekko się wysuwa i podjeżdża.
Do lamusa odchodzą tradycyjne chlebaki, na które zawsze brakowało miejsca na blatach.
Obecnie do przechowywania pieczywa przewidziane są odpowiednie pojemniki przechowywane w szufladach. Dużo czynności można wykonać na wyspecjalizowanym ruchomym sprzęcie, wysuwanym z szufladą. Na rynku spotkać można wyjeżdżające z szufladą: krajalnice, tostery, wagi. Są to niestety dość drogie sprzęty.
Szafki na kółkach przypominające trochę wózki stewardes są bardzo przydatne, jako pomocnik podczas przygotowywania posiłków. Niższe od dolnej zabudowy z powodzeniem mogą być wsuwane pod wspólny blat w miejscu kaloryfera. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać niezagospodarowaną lukę pod oknem, nie ograniczając dostarczanego ciepła.
Czasami wyjściem jest też zwiększenie głębokości blatu. Dzięki pogłębieniu dolnych szafek możemy przechowywać w nich więcej przedmiotów, a funkcjonalne, wysuwane półki i szuflady umożliwiają maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Dodane centymetry to również miejsce na przeprowadzenie rur hydraulicznych w odpowiednie miejsce.
Mała kuchnia wymaga bardzo wnikliwego przeanalizowania wszystkich za i przeciw.
Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Zapraszam do zobaczenia moich aranżacji www.kuchnie-vena.pl
Kuchnie Lublin
Aranżacje wnętrz Lublin
Komentarze
Prześlij komentarz
Profesjonalna wiedza opiera się również na słuchaniu wypowiedzi innych. Będę wdzięczna za Państwa opinie.
Z góry dziękuję Urszula Tomaszewska