Zbyt mała kuchnia
Zbyt mała kuchnia to problem sporej grupy społeczeństwa. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia. Także niewielką kuchnię można urządzić ergonomicznie i efektownie. Planując aranżację takiej kuchni powinniśmy wiedzieć o kilku zasadach, które pozwolą uniknąć poważnych błędów.
Nie starajmy się jej zagospodarować poprzez zabudowanie meblami od podłogi po sufit, bowiem nasze wnętrze będzie sprawiać wrażenie ciaśniejszego, niż jest w rzeczywistości. Taka zabudowa sprawia przytłaczające wrażenie. Dodatkowo wspinanie się do szafek umieszczonych pod sufitem jest niezbyt bezpiecznym rozwiązaniem.
W niewielkich pomieszczeniach warto stosować szafki przeszklone, sprawiają one wrażenie lekkości optycznej. Mleczna szyba znajdująca się na wysokości oczu daje poczucie przestrzeni i głębi. W ciasnych kuchniach efektownie prezentują się podświetlane szafki.
Małe wnętrza dużo lepiej prezentują się w jasnych kolorach. Doskonale wyglądają w nich szafki z frontami w połysku, odbijają one światło dając iluzję przestronności.
Dodatkową pakowność możemy uzyskać poprzez umieszczenie pomiędzy blatem, a szafkami górnymi płytkich szufladek lub półek na przyprawy.
Sztuką jest tak urządzić kuchnię, aby miejsce w niej było wykorzystane w całości, bez ślepych zaułków i niedostępnych kątów. Nowoczesna technika ułatwia nam to zadanie. Przestrzeń w kuchni możemy lepiej wykorzystać stosując w niej dodatkowo odpowiednio wyposażenie szafek typu carga, szuflady itp. Dzięki temu wszystko, co niezbędne będzie "pod ręką", a w dodatku lekko się wysuwa i podjeżdża.
Do lamusa odchodzą tradycyjne chlebaki, na które zawsze brakowało miejsca na blatach.
Obecnie do przechowywania pieczywa przewidziane są odpowiednie pojemniki przechowywane w szufladach. Dużo czynności można wykonać na wyspecjalizowanym ruchomym sprzęcie, wysuwanym z szufladą. Na rynku spotkać można wyjeżdżające z szufladą: krajalnice, tostery, wagi. Są to niestety dość drogie sprzęty.
Obecnie do przechowywania pieczywa przewidziane są odpowiednie pojemniki przechowywane w szufladach. Dużo czynności można wykonać na wyspecjalizowanym ruchomym sprzęcie, wysuwanym z szufladą. Na rynku spotkać można wyjeżdżające z szufladą: krajalnice, tostery, wagi. Są to niestety dość drogie sprzęty.
Szafki na kółkach przypominające trochę wózki stewardes są bardzo przydatne, jako pomocnik podczas przygotowywania posiłków. Niższe od dolnej zabudowy z powodzeniem mogą być wsuwane pod wspólny blat w miejscu kaloryfera. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać niezagospodarowaną lukę pod oknem, nie ograniczając dostarczanego ciepła.
Czasami wyjściem jest też zwiększenie głębokości blatu. Dzięki pogłębieniu dolnych szafek możemy przechowywać w nich więcej przedmiotów, a funkcjonalne, wysuwane półki i szuflady umożliwiają maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Dodane centymetry to również miejsce na przeprowadzenie rur hydraulicznych w odpowiednie miejsce.
Mała kuchnia wymaga bardzo wnikliwego przeanalizowania wszystkich za i przeciw.
Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska
Zapraszam do zobaczenia moich aranżacji www.kuchnie-vena.pl
Kuchnie Lublin Vena
Projekty wnętrz Lublin Vena Urszula Tomaszewska
Kuchnie Lublin Vena
Projekty wnętrz Lublin Vena Urszula Tomaszewska
Komentarze
Prześlij komentarz
Profesjonalna wiedza opiera się również na słuchaniu wypowiedzi innych. Będę wdzięczna za Państwa opinie.
Z góry dziękuję Urszula Tomaszewska