Podstawowe zasady ergonomii w kuchni
Mała kuchnia
Kuchnia to bezsprzecznie najważniejsze miejsce w domu. Spędzamy w niej ogrom czasu, zarówno podczas przygotowywania posiłków jak i rodzinnych dyskusji. Prawidłowo urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Ergonomiczne zaplanowanie lokalizacji sprzętu AGD oraz prawidłowe umieszczenie blatów roboczych zaoszczędzi nam wielu kroków. Prawidłowo zaaranżowana kuchnia, nawet dla osób niezbyt lubiących gotować sprawi, że kucharzenie stanie się przyjemnością.
Jak dobrze zaprojektować kuchnię?
Wystarczy przestrzegać zasady ergonomii.Oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Najczęściej prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Później następuje jego mycie w zlewozmywaku oraz przygotowanie na blatach roboczych. Gotowanie kończy się przy kuchence.
Układ tych urządzeń kuchennych powinno się zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Reguła ta mówi, że usytuowanie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta powinny znajdować się blaty robocze. Całkowita długość ramion tego trójkąta nie może być dłuższa niż 7 m. Zaoszczędzi nam to kilometrów wydreptanych w kuchni.
Podział na strefy
Wydzielenie odpowiednich stref zmniejsza czas poświęcony na przygotowanie jedzenia.
Jest 5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.
Jako, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia produktów, Chłodziarka powinna znajdować się na początku kuchni. Za nią szafka szafka do przechowywania żywności.
Kolejne miejsce powinien zajmować zlewozmywak zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Dużo wygodniej smaży się na przykład naleśniki, gdy kuchenka gazowa otoczona jest z dwóch stron blatami, na których możemy postawić niezbędne rzeczy. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze muszą rodziewlać sprzęty AGD. Niezbędny jest blat pomiędzy kuchenkę, a zlewozmywakiem, zabezpiecza on między innymi smażące się na kuchni potrawy przed pryśnięciem wody. Miejsce do odstawienia zaplanowane z ubu stron kuchenki gwarantuje wygodne przyrządzanie posiłków.
Idealnie jest, gdy główny blat roboczy ma 80 cm długości.
Ułatwiajmy sobie życie
Zastosowanie szuflad szczególnie w małej kuchni ułatwi dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Dostanie się do przedmiotu umieszczonego z tyłu jest o wiele wygodniejsze w szufladzie, niż szafce, Szufladę wystarczy tylko wysunąć, a z szafki zmuszeni jesteśmy powykłada i ponownie postawiać przedmioty.
Szuflady z cichym domkiem pozwalają bez hałasu korzystać z kuchni. Szczególnie zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. Jedynym mankamentem może się okazać cena takiego systemu, bowiem podraża on o ok. 150 zł p przypadku jednej szuflady. Jednak z uwagi, że kuchnię robimy na ok 25 lat warto przemyśleć taką inwestycję.
Porównywalne cechy mają kosze cargo.
Akcesoria spowalniające można również stosować w drzwiczkach.
W górnych szafkach można zamontować odpowiednie mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w dowolnej wybranej pozycji, a potem cicho zamknąć.
Nasze strony www:
Blogi związane z aranżacją wnętrz:
Kuchnia to bezsprzecznie najważniejsze miejsce w domu. Spędzamy w niej ogrom czasu, zarówno podczas przygotowywania posiłków jak i rodzinnych dyskusji. Prawidłowo urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Ergonomiczne zaplanowanie lokalizacji sprzętu AGD oraz prawidłowe umieszczenie blatów roboczych zaoszczędzi nam wielu kroków. Prawidłowo zaaranżowana kuchnia, nawet dla osób niezbyt lubiących gotować sprawi, że kucharzenie stanie się przyjemnością.
Jak dobrze zaprojektować kuchnię?
Wystarczy przestrzegać zasady ergonomii.Oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Najczęściej prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Później następuje jego mycie w zlewozmywaku oraz przygotowanie na blatach roboczych. Gotowanie kończy się przy kuchence.
Układ tych urządzeń kuchennych powinno się zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Reguła ta mówi, że usytuowanie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta powinny znajdować się blaty robocze. Całkowita długość ramion tego trójkąta nie może być dłuższa niż 7 m. Zaoszczędzi nam to kilometrów wydreptanych w kuchni.
Podział na strefy
Wydzielenie odpowiednich stref zmniejsza czas poświęcony na przygotowanie jedzenia.
Jest 5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.
Jako, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia produktów, Chłodziarka powinna znajdować się na początku kuchni. Za nią szafka szafka do przechowywania żywności.
Kolejne miejsce powinien zajmować zlewozmywak zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Dużo wygodniej smaży się na przykład naleśniki, gdy kuchenka gazowa otoczona jest z dwóch stron blatami, na których możemy postawić niezbędne rzeczy. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze muszą rodziewlać sprzęty AGD. Niezbędny jest blat pomiędzy kuchenkę, a zlewozmywakiem, zabezpiecza on między innymi smażące się na kuchni potrawy przed pryśnięciem wody. Miejsce do odstawienia zaplanowane z ubu stron kuchenki gwarantuje wygodne przyrządzanie posiłków.
Idealnie jest, gdy główny blat roboczy ma 80 cm długości.
Ułatwiajmy sobie życie
Zastosowanie szuflad szczególnie w małej kuchni ułatwi dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Dostanie się do przedmiotu umieszczonego z tyłu jest o wiele wygodniejsze w szufladzie, niż szafce, Szufladę wystarczy tylko wysunąć, a z szafki zmuszeni jesteśmy powykłada i ponownie postawiać przedmioty.
Szuflady z cichym domkiem pozwalają bez hałasu korzystać z kuchni. Szczególnie zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. Jedynym mankamentem może się okazać cena takiego systemu, bowiem podraża on o ok. 150 zł p przypadku jednej szuflady. Jednak z uwagi, że kuchnię robimy na ok 25 lat warto przemyśleć taką inwestycję.
Porównywalne cechy mają kosze cargo.
Akcesoria spowalniające można również stosować w drzwiczkach.
W górnych szafkach można zamontować odpowiednie mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w dowolnej wybranej pozycji, a potem cicho zamknąć.
Nasze strony www:
Blogi związane z aranżacją wnętrz:
- aranżacje wnętrz - co warto wiedzieć
- meble kuchenne - ergonomia kuchni
- projektant wnętrz radzi - o kolorach, formach, problemach itd
- projektowanie wnętrz - to nie takie trudne
- Urszula Tomaszewska - projektowanie to moja pasja i zawód
- aranżacja kuchni - urządzamy ergonomiczną kuchnię
- szafy - różne artykuły związane z projektowaniem