Szukaj na tym blogu

środa, 3 marca 2010

Przestronnie dla dwojga



Przychodzi taki czas, kiedy dzieci zakładają własne rodziny i odchodzą z domu. Ten moment jest doskonałą okazją aranżacje wnętrza i dostosowania go do aktualnych potrzeb, Zagracone dotychczas mieszanie może w końcu odetchnąć przestrzenią. W załączonym projekcie wyburzono ścianę działową pomiędzy salonem, a dawnym pokojem dziecka.
Operacja ta pozwoliła utworzyć jedno duże przestrzenne wnętrze, któremu nadano dwie funkcje. Salon połączony z jadalnią jest świetnym rozwiązaniem. Duże wnętrze przegrodzone jest jedynie murkiem, na którym ustawiono liczne kwiaty. W części jadalnej króluje stół, tak przydatny do rodzinnych obiadów. W salonie usytuowano duży narożnik doskonale prezentujący się na tle zieleńca. Kominek znajdujący się w rogu pokoju emituje ciepło zapewniając przytulną atmosferę wieczorów spędzonych w bujanych fotelach. W miejscu proponowanego murku można także ustawić komodę, w której wyeksponujemy zastawę stołową.
Ściany salonu tworzą swoistą kompozycję przestronną utworzoną poprzez nałożenie różnej grubości płyt gipsowo-kartonowych pomalowanych farbą strukturalną o różnej grubości ziarna. W celu podkreślenie reliefu, zróżnicowane także kolor farby, tak więc wnętrze bawi różnorodnością form i odcieni przechodząc z grubej struktury o najciemniejszej barwie poprzez delikatniejszą o kilka tonów, aż do całkowicie gładkiej powierzchni o subtelnym pastelowym zarysie wybranego koloru.
W mieszkaniu, w którym gospodarują dwie osoby, zrezygnowano z rozdzielania łazienki i ubikacji. Wszystkie urządzenia sanitarne znajdują się w jednym pomieszczeniu, a w miejsce dawnej ubikacji utworzono garderobę. Pozwala to na całkowite wyeliminowanie szaf z salonu, który dzięki temu zyskuje na przestronności. Jednym z założeń projektowych było stworzenie wnętrza o charakterze gościnnym i otwartym.
Ten efekt uzyskano poprzez wykluczenie zbędnych drzwi. Podawanie posiłków z kuchni do jadalni stało się łatwe. Sypialnia natomiast stanowi jakby dalszą kontynuację garderoby. Znajdują się w niej rzeczy podręczne, bowiem dłuższa ściana zabudowana jest w całości szafami wnękowymi.
Całe wnętrze jest słoneczne i przejrzyste.
Projektant Urszula Tomaszewska Vena Aranżacje Wnętrz Lublin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Profesjonalna wiedza opiera się również na słuchaniu wypowiedzi innych. Będę wdzięczna za Państwa opinie.
Z góry dziękuję Urszula Tomaszewska